Oezbekistan

Sporen van de legendarische Zijderoute met zijn blauwgekleurde paleizen en monumenten, wijdse steppen vol bloedrode hartjes, zandkleurige stadsomwallingen, een regenboog aan kruidenmengsels en miljoenen gouden sterren, zijn wellicht nergens zo goed bewaard gebleven als in Oezbekistan. Het hele kleurenspectrum komt aan bod en blijft op het netvlies gebrand!

Myriam | Frank Devos Reizen Brugge - Mijn Reisagent

Myriam

Reisverslag Oezbekistan | Frank Devos Reizen Brugge - Mijn Reisagent

Delen

De karavanen van de Zijderoute achterna

We vliegen naar Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, waar het culturele erfgoed van de Zijderoute met indrukwekkende madrassa’s en moskeeën ondanks de Sovjet-overheersing in al hun pracht te bewonderen is. De kennismaking met Oezbekistan begint meteen met een bezoek aan de markt: de pilav rijstschotel – hét nationale gerecht – smaakt fantastisch (de bolletjes schapenkaas net iets minder), maar overal worden we immens vriendelijk begroet en we hebben meteen de smaak te pakken! Na een halve dag in Tasjkent (wat wel wat meer mocht zijn) reizen we via een binnenlandse vlucht verder naar Urgench, nabij Khiva, waar we inpikken op de Zijderoute. Over land verkennen we enkele legendarische woestijnsteden per minibus.
Reisverslag Oezbekistan | Frank Devos Reizen Brugge - Mijn Reisagent

Zandkleurige stad Khiva

Eerste stop: Khiva en dat is meteen een hoogtepunt… adembenemend dekt de lading niet! De zandkleurige stad staat vol prachtige architectuur maar de echte trekpleister is de omwalling waardoor de stad er letterlijk uitziet als een gigantisch zandkasteel. Overal worden we begroet door een horde kinderen die ons vraagt waar we vandaan komen en dolenthousiast reageert als we hun foto nemen. Naast de Pilav en schapenvlees op allerlei manieren, is Oezbekistan op culinair vlak vooral bekend voor haar plat brood: volgens de legende blijft een Oezbeeks brood wekenlang vers. Of dat effectief klopt, hebben we niet echt getest maar het smaakt in ieder geval overheerlijk! Maak dus zeker even een stop als je vrouwen met een soort speldenkussen in deeg ziet prikken en dat deeg in een grote kleien klok ziet plakken: de kans is groot dat je zomaar een versgebakken brood krijgt om te proeven!

Volgens de legende blijft een Oezbeeks brood wekenlang vers. Of dat effectief klopt, hebben we niet echt getest maar het smaakt in ieder geval overheerlijk!

Reisverslag Oezbekistan | Frank Devos Reizen Brugge - Mijn Reisagent
Reisverslag Oezbekistan | Frank Devos Reizen Brugge - Mijn Reisagent

De tapijten van Bukhara

Een nieuw hoogtepunt wacht op onze volgende bestemming: Bukhara, waar we verwelkomd worden door de kamelen van de Zijderoute. Bukhara heeft een gezellig, fotogeniek centrum vol terrasjes om te genieten van de zon, omringd door markten waar trotse ambachtslieden hun handwerk aanprijzen. Hier vonden we ook de mooiste monumenten van de reis. Onze gids blijft maar vertellen over Ruy Gonzalez de Clavijo, een Spaanse diplomaat/schrijver die zijn tijd langs de Zijderoute en aan het hof van de grote wereldveroveraar Timur Leng, waarover later meer, prachtig beschreef in een uitgebreid reisverslag. Als je ooit van plan bent om een vliegend tapijt aan te schaffen, is Bukhara de uitgelezen plaats.

Als je ooit van plan bent om een vliegend tapijt aan te schaffen, is Bukhara de uitgelezen plaats.

Reisverslag Oezbekistan | Frank Devos Reizen Brugge - Mijn Reisagent

Ajdarkul-meer

Na Bukhara rijden we verder naar het Ajdarkul-meer, een voorbeeld van hoe de mens altijd zijn stempel drukt op de omgeving, maar ook hoe de natuur daar haar eigen gang meegaat: een prachtig natuurgebied ontwikkelde zich in dit artificiële waterbekken waar geen steden of dorpen in de nabije omgeving zijn en de stilte alom heersend is. Onze overnachtingsplaats hier komt recht uit de Centraal-Aziatische legenden: we slapen in een originele, vilten, handgemaakte yurt onder een fantastische nachthemel, enkel verlicht door de maan en miljoenen fonkelende sterren! De nachtrust op de stapel tapijten was geweldig, al zat de fles vodka bij het avondeten daar misschien ook voor iets tussen.

Samarkand

De steppe komt pas tot leven vanop de rug van een paard dus we klimmen in het zadel voor een prachtig kleurenspektakel: bloeiende klaprozen die de steppe omtoveren tot een tapijt van bloedrode hartjes overal waar je kijkt! April is echt de beste maand om Oezbekistan te bezoeken.

Met de geur van paarden nog in onze kleren, komen we aan op de volgende bestemming: een heus stadspaleis in Samarkand, een van die mythische historische steden, genoemd in dezelfde adem als Alexandria, Rome of Bejing. Een echt stadscentrum is er niet, wat betekent dat alle monumenten verspreid liggen maar de wandelingen en taxiritjes zijn de moeite waard. De Registan, met haar drie Madrassa’s, is een van de mooiste staaltjes Centraal-Aziatische architectuur die je kan bezoeken.

Zomerpaleis in Shahrizabz

Vanuit Samarkand bezoeken we nog Shahrizabz, de geboortestad van Timur Leng, “de Verschrikkelijke”, een schapenhouder die in de voetsporen trad van Djengiz Khan en een rijk veroverde dat de vergelijking met dat van de grote Khan kon weerstaan! De indrukwekkende ruïne van zijn zomerpaleis is slechts een schim van het origineel, een reusachtig complex van hangende tuinen en zalen. De poort alleen is 40m hoog en geeft ons een blik in de megalomanie van dit militair genie die nooit een veldslag verloor. De afrosiab-sneltrein voert ons terug van Samarkand naar Tasjkent waar we op het vliegtuig stappen met een koffer vol souvenirs en een hoofd vol herinneringen.
Reisverslag Oezbekistan | Frank Devos Reizen Brugge - Mijn Reisagent
Ook interesse in Oezbekistan?

Contacteer ons gerust voor een afspraak. We delen graag onze ervaringen.

Jouw reisvoorstel aanpassen of aanvullen

Totaal

Opgelet! Alle prijzen zijn steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid op moment dat wij deze bevestiging verwerken.
Je reservatie is pas definitief na uitdrukkelijke herbevestiging door ons.