Bosnië Herzegovina

Wie denkt aan Bosnië Herzegovina, denkt meteen aan de gruwelijke Balkanoorlog die er zich begin jaren 90 afspeelde. Vele jaren later heeft het land komaf gemaakt met zijn verleden en wil het een nieuwe weg inslaan waarbij ze willen mikken op toerisme met hun natuur en cultuur.

Nick | Frank Devos Reizen Brugge - Mijn Reisagent

Nick

Delen

Mijn reis begon in de stad Konjic, een kleine multiculturele stad op een uur rijden van Sarajevo. Dit stadje is ideaal om meteen in een vakantiesfeer te komen. Gezelligheid troef rond de prachtige historische brug die het kenmerk is van de stad. De groene omgeving zorgt ervoor dat heel wat activiteiten mogelijk zijn zoals raften of mountainbiken. Geïnteresseerd in geschiedenis? Bezoek dan zeker tito’s bunker. Een gigantische tot voor kort geheime atoomschuilkelder die werd gebouwd tijdens de Koude Oorlog.
De volgende halte was meteen een stukje werelderfgoed. Mostar is welgekend vanwege zijn brug die jaarlijks vele toeristen lokt. Gelukkig kunnen deze toeristen wat gemeden worden als je verdwaalt in de kleine straatjes van de stad. Wat Mostar zo speciaal maakt is het feit dat de brug de stad in 2 splitst met een Westers gedeelte en een Oosters gedeelte. Bosnië ligt op de grens tussen west en oost, dit is dan ook erg merkbaar tijdens een bezoek aan Mostar. Tip! Vanuit Mostar kun je leuke plaatsen in de omgeving ontdekken. Zo kun je relaxen aan de watervallen van Kravice of de Ottomaanse architectuur bezichtigen van Pocitelj. Beide goed bereikbaar met huurwagen.

Bosnië ligt op de grens tussen west en oost, dit is dan ook erg merkbaar tijdens een bezoek aan Mostar.

Bosnië heeft natuurlijk ook enkele nationale parken. Zo bezocht ik Sutjeska Nationaal Park in het oosten van Bosnië. Het is een van de laatste oerbossen in Europa. Hier zijn verschillende activiteiten mogelijk zoals fietsen, raften en hiken. Een ideale uitstap vooraleer we richting de hoofdstad vertrekken.

Om de reis af te sluiten vertoefden we nog enkele nachten in Sarajevo. Deze stad ademt geschiedenis en cultuur. Door zijn mix van verschillende culturen vindt je er verrassend leuke wijken. Zo heb je onder andere een Turkse wijk met typische bazaars. Sarajevo heeft doorheen de geschiedenis een belangrijke rol gehad. Zo is het begin van de 1e wereldoorlog begonnen in de hoofdstad en was de stad een belangrijk centrum tijdens de Balkanoorlog. Verschiet niet als je op bepaalde plaatsen nog kogelgaten in de muren ziet. Deze dateren nog altijd uit de periode van de Balkanoorlog. De stad heeft dan ook een resem aan bezienswaardigheden die kunnen gelinkt worden aan een turbulente geschiedenis. Genoeg opties voor een meerdaagse citytrip!
Tip: bezoek zeker de tunnel van Sarajevo. Tijdens de Balkanoorlog werd een tunnel gebouwd onder het vliegveld van Sarajevo waarbij het hoofddoel was om voedsel, wapens en munitie vanuit de buitenwereld naar Sarajevo te brengen. Aan de hand van audioguides en beeldmateriaal krijgen bezoekers een duidelijk beeld van de werking van de tunnel en van de Balkanoorlog algemeen.
Ook interesse in Bosnië Herzegovina?

Contacteer ons gerust voor een afspraak. We delen graag onze ervaringen.

Jouw reisvoorstel aanpassen of aanvullen

Totaal

Opgelet! Alle prijzen zijn steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid op moment dat wij deze bevestiging verwerken.
Je reservatie is pas definitief na uitdrukkelijke herbevestiging door ons.