12 daagse rondreis door Schotland

Als je aan Schotland denkt, denk je aan de vele verbluffende oerlandschappen, straffe whisky’s, doedelzakken, de reusachtige Schotse hooglanders, de welbekende kilt en het vreemde Schots accent. Dit gebied heeft een enorm divers landschap waar ik mijn ogen uitkeek. Van verlaten eilanden tot uitgestrekte wildernis. Schotland heeft alles wat de avontuurlijke natuur-liefhebber zoekt!

Justine

Delen

Edinburgh

Mijn vriend en ik kozen om Schotland per camper te ontdekken. Een echte aanrader voor wie de ‘scottisch highland vibes’ van dichtbij wil meemaken. Op maandag 3 juni vertrokken we richting Edinburgh met onze reisgids bij de hand. Mijn eerste indruk van Edinburgh was dat de stad een donkere, maar mysterieuze sfeer teweeg brengt. Een stad waar veel verhalen verschuilt zitten en gidstochten een must-do zijn. Na een flinke wandeling door het oude gedeelte kwamen we bij ons hotel aan. Als je de kans krijgt, bezoek dan zeker één van de traditionele Schotse pubs.

Aberdeen

Aberdeen is de derde grootste stad van Schotland. Toch hebben nog maar weinig toeristen van deze stad gehoord. Anders dan in Edinburgh, ben je in Aberdeen een van de weinige toeristen op straat. Wij bezochten Aberdeen vooral om familie te bezoeken, maar tegelijkertijd heeft dit stadje ons erg verrast. Behalve over kastelen struikel je ook over whiskystokerijen in Schotland. Tijdens ons verblijf in Aberdeen kregen we de kans om de whiskystokerij Royal Lochnagar te bezoeken. Royal Lochnagar is de perfecte plaats voor alle Games of Thrones en whisky liefhebbers, want daar verkopen ze de volledige Games of Thrones Whisky collectie. Na de rondleiding kregen we de tijd om de straffe whisky’s te proeven. Een bezoekje aan een whiskystokerij mag zeker en vast niet ontbreken tijdens uw reis door Schotland.
Na het familiebezoekje kon onze eigen roadtrip beginnen! We hebben prachtige plaatsen ontdekt die we iedereen willen aanraden. Blijven lezen voor meer reistips dus.

Oban

Op aanraden van de locals reden we van Edinburgh meteen door naar het havenstadje Oban. Net voor we het stadje binnen reden vonden we een mooi kampeerplaats op het puntje van een heuvel met prachtige uitzichten . Een handige app om in een korte tijd camping spots te ontdekken is de app Mobilhome Stellplatze. Deze app was zeer handig en raad ik heel sterk aan te gebruiken tijdens een roadtrip door Schotland. Oban is een klein gezellig stadje dat bekend staat voor zijn seafood. Een seafoodliefhebber? Dan is deze stop zeker de moeite waard. Bovendien kan je er ook nog eens dolfijnen en walvissen spotten!

Plonckton

walvissen spotten! De volgende stop was Plonckton. Tijdens de rit van Oban naar Plonckton kom je voor heel wat verrassingen te staan. Het bekende Glenfinnan viaduct bijvoorbeeld is zeker een tussenstop waard. Het gigantische spoorwegviaduct is o.a. bekend van de Harry Potter films. Tip : Ga in het hoogseizoen pas in de late namiddag naar het viaduct om de drukte te vermijden. Daarna kwamen we het pittoresk, 13-eeuws Eilean Donan kasteel tegen. Dit kasteel ligt op het punt waar de meren Loch Duich, Loch Long en Loch Alsh samen komen. Tegenwoordig behoort Eilean Donan tot één van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Schotland. Voor de meest spectaculaire uitzichten op Eilan Donan kun je een korte wandeling maken naar Point Ardelve, vanwaar je gegarandeerd een mooi shot kunt maken. Een toplocatie om jouw foto album van Schotland aan te vullen!

De reusachtige Schotse hooglanders

We kampeerden 1 km van Plonckton waar we de volgende morgen op een bizarre manier werden wakker gemaakt. Volgens de reusachtige Schotse hooglanders sliepen we te lang! Ik was meteen klaarwakker. Blijkbaar zijn deze dieren helemaal niet gevaarlijk en is dit dagelijkse kost voor de Schotten. Wees dus zeker op je hoede! Een alarm is “overbodig” in Schotland.

De vervelende midges

Naast de Schotse hooglanders werden we nadien ook vergezeld door een zwerm vervelende midges. Midges zijn de plaatselijke muggen in Schotland.  Koop op voorhand een hoofdnetje en een spray als je in de zomer doorheen Schotland reist! Normaal komen de muggen na juni langs, maar deze keer kwamen ze erg vroeg. Mei en juni zijn volgens velen populaire maanden om Schotland te ontdekken. Toch denk ik dat mei idealer is, aangezien je dan nog minder kans hebt om in het muggenseizoen terecht te komen.

Mei en juni zijn volgens velen populaire maanden om Schotland te ontdekken. Toch denk ik dat mei idealer is, aangezien je dan nog minder kans hebt om in het muggenseizoen terecht te komen.

Isle of Skye

Daarna reden we verder naar Isle of Skye. Als je Isle of skye in één woord uitspreekt, lijkt het op I love skye. I do love skye! Dit eiland vonden wij het hoogtepunt van onze rondreis. We besloten dan ook om onze route naar het Noorden voor een volgende keer te houden. We reden door enorme bergen, kustgebieden met unieke rotsformaties en watervallen. Isle of Skye heeft volgens ons het “all in one” pakketje.

Fairy Pools, The Lighthouse en Old man of Storr

Op Isle of Skye bezochten we de Fairy Pools, The Lighthouse en Old man of Storr. Probeer de Fairy Pools bij mooi weer te bezoeken dan zijn de kleuren van het water erg mooi. Ook The Lighthouse is zeker de moeite waard. Wij gingen langs de zijkant van The Lighthouse om drukte te vermijden en werden beloond met een subliem uitzicht. Na de picknick gingen we verder naar de Old man of Storr. The old man of Storr zijn overblijfselen van oude en de langste aardverschuivingen. Dit was een fantastische wandeling waarbij je de bizarre rotsconstructies van dichtbij kunt zien. Een Must do dus! Daarnaast biedt het eiland nog veel meer verrassingen. Heb je een weekje de tijd? Dan kan je gerust een week vertoeven op het eiland. Voor ons was het helaas na 3 dagen tijd om terug te keren naar Edinburgh om daar onze camper terug af te leveren. Isle of skye is een eiland om verliefd op te worden. Ik ben er zeker van jullie ook. Minder rondrijden en meer genieten is wat wij voortaan in ons achterhoofd houden.  Geen “goodbye”, maar een “see you soon” Schotland!    

Isle of skye is een eiland om verliefd op te worden. Ik ben er zeker van jullie ook. Minder rondrijden en meer genieten is wat wij voortaan in ons achterhoofd houden

Ook interesse in 12 daagse rondreis door Schotland?

Contacteer ons gerust voor een afspraak. We delen graag onze ervaringen.

Jouw reisvoorstel aanpassen of aanvullen

Totaal

Opgelet! Alle prijzen zijn steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid op moment dat wij deze bevestiging verwerken.
Je reservatie is pas definitief na uitdrukkelijke herbevestiging door ons.