Slovenië: Europese Regio van de Gastronomie 2021

Slovenië maakt stilaan naam als culinaire bestemming. Dankzij een groene gastronomie, gestoeld op duurzame principes, werd het land verkozen tot Europese Regio van de Gastronomie 2021. Op culinaire reis proef je de smaken van de terroirs.

Erfgoedkeuken

Ingrediënten uit naburige akkers, weiden, meren en boomgaarden, met een korte reis van veld naar bord. De Sloveense cuisine is er een van erfgoed en traditie, verschillend per regio. De Sloveense Alpen putten bijvoorbeeld uit de rijkdommen van de bergweiden met typische kazen en andere zuivelproducten. Vaak in combinatie met ‘žganci’, traditioneel een puree voor de hardwerkende landarbeider.   Langs de Middellandse Zee en in het Karstgebergte krijg je dan weer de smaak van gedroogd vlees te pakken, gerijpt door de bora-wind. Naast vis, wilde asperges en andere natuurlijke lekkernijen, wordt in Slovenië ook al eeuwenlang zout gewonnen. En daar doen ze verdomd verrassende dingen mee.

400 jaar oude wijnrank

De negen wijnregio’s van het land produceren tal van topwijnen. In Maribor groeit trouwens de oudste wijnrank ter wereld. Zelfs na 400 jaar produceert die nog steeds druiven.

Beste vrouwelijke chef ter wereld

Tafelen in Slovenië is smullen op elk niveau. Van een charmante dorpsherberg tot hoogstaande gastronomie. De Michelingids telt nu 53 Sloveense restaurants. Tweesterrenrestaurant Hiša Franko wordt zelfs tot de 50 beste keukens van de planeet gerekend.   Aan het fornuis: Ana Roš, in 2017 nog verkozen tot ‘s werelds beste vrouwelijke chef. Ze werkt nauw samen met lokale paddenstoelenplukkers, kruidkundigen, herders, jagers en vissers. En tovert zelfs de meest bescheiden ingrediënten om tot onvoorstelbare gerechten.

Meer reisinspiratie in ons magazine OpVakantie!

Deze en andere reisreportages lees je in ons inspiratiemagazine OpVakantie!. Van vakantiehuizen voor een onvergetelijke gezinsvakantie tot absolute tophotels om jezelf helemaal te verwennen. Van gekende vakantiebestemmingen tot verrassende aanraders, kortbij en ver weg.

Reisaanvraag

Slovenië: Europese Regio van de Gastronomie 2021

Gelieve per kind een geboortedatum te vermelden zodat we de juiste prijs kunnen berekenen.

Mail ons

info@frankdevosreizen.be

Bel ons

050 33 09 14

Kom even langs

Noordzandstraat 62, Brugge

Jouw reisvoorstel aanpassen of aanvullen

Totaal

Opgelet! Alle prijzen zijn steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid op moment dat wij deze bevestiging verwerken.
Je reservatie is pas definitief na uitdrukkelijke herbevestiging door ons.