Albanië – Museum zonder muren

In de Balkan ligt een land dat de tijd en de rest van de wereld lang vergat. Het isolement en de dictatuur waaronder Albanië gedurende vier decennia gebukt liep is te vergelijken met Noord-Korea. Dit vreselijke regime hield het voor bekeken in 1991. In de voorbije drieëndertig jaar heeft Albanië een gigantische stap voorwaarts naar de moderne wereld gezet.

Albanië heeft vier troefkaarten: natuur, cultuur, geschiedenis, en stranden. Deze creëren een toeristische duizendpoot die nog lang niet aan de piek van haar potentieel zit.

Bijna veertig procent van het grondgebied bestaat uit natuurreservaten en beschermde landschappen. Het bergachtige Noorden van het land is een walhalla voor de wandelaar en de natuurliefhebber. In het bijzonder de Albanese Alpen met toppen tot 2700 m spreken tot de verbeelding. Een geoefende wandelaar kan in een kleine zes uur langs geitenpaden van de Vallei van Valbona naar Thethi wandelen. Deze en andere wandelingen overdonderen je met indrukwekkende panorama’s.

Albanië is een culturele smeltkroes. Het ligt letterlijk op het kruispunt tussen Oost en West en kan uitpakken met een grote verscheidenheid aan culturen en godsdiensten. Bij het uiteenvallen van het Romeinse Keizerrijk maakte dit gebied deel uit van het Oost-Romeinse Rijk. Na de val van Constantinopel viel het tot aan zijn onafhankelijkheid in 1912 onder Ottomaans bewind. Na de Tweede Wereldoorlog verboden de communisten alle religieuze activiteiten. Vanaf 1991 zijn de erediensten opnieuw toegelaten. Je kan je niet voorstellen hoeveel godsdiensten hun weg naar dit deel van de Balkan vonden. Andere kunsten zoals muziek, dans, podium- en plastische kunsten leveren prachtige resultaten maar zijn voornamelijk geënt op traditie of godsdienst.

Albanië is een echt museum zonder muren. Dit gebied was al bewoond in de prehistorie. In de derde eeuw voor onze tijdrekening nestelden de Illyrische stammen zich in deze regio. Velen beschouwen hen als de “stamvaders” van de Albanezen. Al wie het de voorbije eeuwen voor het zeggen had in Zuid-Europa heeft Albanië bezet of geannexeerd. Het begon met de Grieken, dan de Romeinen, Byzantijnen, Venetianen, Serven en tot slot de Ottomanen. Ieder volk liet zijn sporen na in archeologische vindplaatsen, artefacten, religie en steden. De archeologische site van Butrint staat op de lijst van UNESCO WERELDERFGOED. Net als Berat en Gjirokastra, deze parels van middeleeuwse Ottomaanse steden verdienen met recht en reden een UNESCO erkenning.

Samen met een kustlijn van bijna 400 km, die rijk is aan ongerepte stranden, kan Albanië nog een extra troef uitspelen: het klimaat. Met gemiddeld 300 zonnedagen per jaar en een dagtemperatuur (in de kustzone) die tijdens de wintermaanden zelden onder de 10 °C zakt is dit een gedroomd klimaat. In de bergen is het wel andere koek. Temperaturen van -25 °C en pakken sneeuw in Valbona en Thethi zijn geen uitzondering. In het gebied ten Noorden van Vlora, kun je genieten van prachtige witte zandstranden. In het Zuiden zijn het voornamelijk kiezelstranden.

De hotels die we voor onze programma’s uitkozen beantwoorden allemaal aan de westerse comfort- en hygiënische normen. We bezochten ze allemaal en in de meeste ervan logeerden we ook. Als een hotel niet langer aan onze normen voldoet aarzelen we niet om het te vervangen.

Als Albanië je als bestemming interesseert dan vind je er hier meer over. Of telefoneer ons.

Reisaanvraag

Albanië – Museum zonder muren

Gelieve per kind een geboortedatum te vermelden zodat we de juiste prijs kunnen berekenen.

Mail ons

info@frankdevosreizen.be

Bel ons

050 33 09 14

Kom even langs

Noordzandstraat 62, Brugge

Jouw reisvoorstel aanpassen of aanvullen

Totaal

Opgelet! Alle prijzen zijn steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid op moment dat wij deze bevestiging verwerken.
Je reservatie is pas definitief na uitdrukkelijke herbevestiging door ons.